Dildo 24
Allt om sexleksaker
bild massagestavar

Glidmedel

Vätska som avser att minska friktionen mellan två ytor.

Fakta om glidmedel

Att använda glidmedel i sexlivet eller till sina sexleksaker är något som vi verkligen rekommenderar. Vissa sexleksaker kräver glidmedel, till exempel analpluggar. Det finns huvudsakligen tre typer av glidmedel. Silikonbaserade vattenbaserade och oljebaserade glidmedel.

Silikonbaserat glidmedel

Glidmedel har funnits i alla tider. I det gamla grekland använde man sig av olivolja. Silikonbasrade glidmedel är däremot någonting relativt nytt. Silikon, eller silicon som är en ganska vanligt förekommande stavning även här i Sverige, har många bra egenskaper. Det håller sig länge och torkar inte ut. Det är även väldigt vänligt för huden och används ofta inom sjukvården och kirurgin, eftersom det är så skonsamt för kroppen.

Att tänka på när du väljer glidmedel med silikonbas

Det är inga problem att använda silikonbaserat glidmedel tillsammans med de flesta sexleksaker. Även tillsammans med kondomer fungerar de flesta glidmedlen utmärkt. Däremot ska man inte använda silikon tillsammans med sexleksaker i silikon, eftersom detta kan orsaka en kemisk reaktion som skadar dina sexleksaker. Vill du ha bra glid så och inte tänker använda glidmedelt tillsammans med leksaker i silikon så är det alltså den här typen av glidmedel som du letar efter. Är du osäker på om din leksak innehåller silikon så kan vi däremot rekommendera ett vattenbaserat glidmedel.

Vattenbaserade glidmedel

Vattenbaserade glidmedel är förmodligen den vanligaste typen av glidmedel. Mycket på grund av att den här typen av glidmedel är mycket billigare att tillverka. Därmed inte sagt att de inte är bra. De flesta vattenbaserade glidmedlen är tvät om mycket bra. Däremot så torkar vatten i friska luften och en flaska eller burk håller därför inte mer än ett år, efterdet att du öppnat den. Att vatten torkar gör även att du kan behöva "fylla på" lite under själva akten om du använder ett vattenbaserat glidmedel.

Att tänka på när du väljer glidmedel med vattenbas

Vattenbaserade glidmedel är väldigt lätta att ha att göra med, så du behöver egentligen inte tänka på så mycket överhuvudtaget om du väljer den här typen av glidmedel. Det kan vara svårt att veta vilka som är bra om man inte har provat, men som i de flesta andra fall så får man det man betalar för. Pjur gör väldigt bra vattenbasrade glidmedel, så kan du hitta en flaska med det märket kan vi verkligen rekommendera det. Det som kan vara värt att tänka på när man köper sitt vattenbaserade glidmedel är att det har ett ph-värde som är skonsamt för huden.

Oljebaserade glidmedel

Oljerbaserade glidmedel stöter vi på ofta i vår vardag. Vaselin och olika typer av handkrämer är bra exempel. Tyvärr så lämpar sig oljebaserade glidmedel inte så bra för sex. De kladdar lätt, bör inte användas tillsammans med sexleksaker eller kondom och går inte att sköja bort med vatten. Vi rekommenderar därför inte att man använder handkrämen som står i badrumsskåpet som till sex.

Att tänka på när du väljer glidmedel med oljebas

Oljebaserade glidmedel är som sagt inte lämpade för sex. Är du alltså ute efter ett glidmedel till dina sexleksaker eller för att "smörja" sexlivet, så rekommenderar vi att du väljer någon annan typ istället. Oljebaserade glidmedel är däremot utmärkta till att smörja torr hud med. Om du är känslig så kan du tänka på att du köper ett glidmedel som inte är parfymerat och som har rätt ph-värde.