Dildo 24
Allt om sexleksaker
bild kondomer

Kondomer

Ett mycket tunt gummi- eller plasthölje som träs över penis före sexuell aktivitet. Skyddar mot sexuellt överförbara sjukdomar och graviditet.

Historia om kondomer

Kondomer har använts i olika former i de flesta kulturer. Man vet att djurhudar och tarmar användes som kondomer i Egypten så tidigt som på 1300-talet f. Kr. Ändra fram till 1800-talet var kondomer handtillverkade, mycket dyra och förmodligen inte allt för bekväma. I samband med att Charles Goodyear uppfann vulkaniseringsprocessen blev det möjligt att tillverka kondomer i gummi.

Under 1900-talet var kondomen det givna valet för att undvika graviditet och reglera barnafödandet. Det fanns dock många krafter i samhället som motarbetade användandet av kondomer. De främsta argumenten var religiösa och etiska, eftersom man ansåg att kondomer bidrog till en ökad prostitution och osedligt leverne.

Kondomens fördelar

Man får ibland höra att sex med kondom är som att "käka kola med pappret på". Många hävdar att kondomer förstör den intima känslan vid sex. Andra tycker att det kan vara pinsamt att plocka fram en kondom när det börjar hetta till. Faktum kvarstår dock att kondomen har två fördelar som man inte kan bortse ifrån.
  1. Kondomer motverkar oönskad graviditet
  2. Kondomer skyddar mot könssjukdomar
Rätt använda är kondomer ett nästan 100 procentigt skydd mot oönskad graviditet. Det är säkrare än både p-piller och så kallade säkra perioder i menscykeln. Tillskillnad från övriga preventivmedel så skyddar kondomer även mot könssjukdomar, såsom Klamydia, Gonnore, Syfilis, Hepatit B och HIV. Det finns alltså lika många anledningar till att använda kondom som det finns könssjukdomar.

Även vid onani med massagestavar kan kondomer vara ett bra hjälpmedel för att hålla en god hygien och undvika infektioner i underlivet. Oavsett om du använder en dildo eller en gurka går det bra att dra över en kondom. Genom att använda en kondom så undviker du att få in bakterier i underlivet och du slipper tvätta din dildo efter varje användning. Det är alltså inte bara heterosexuella par som använder kondomer. Även lesbiska par som vill dela sexleksaker kan ha användning för kondomer.

Att använda en kondom

Om du köper kondomer i Sverige så medföljer ofta en liten instruktionsmanual som visar hur du trär på kondomen. Är du osäker på hur du för på en kondom så kan du träna hemma i lugn och ro. Är du tjej och du vill lära dig hur du för på en kondom över en penis, så går det naturligtvis bra att trä på en banan eller gurka.

Riksförbundet för sexuell upplysning (RFSU) har skrivit följande guide för hur du trär på och tar av en kondom:

Att sätta på en kondom

  1. Bryt kondomförpackningen på mitten. Det finns en liten skåra på mitten, som är lätt att känna om det är mörkt.
  2. Rulla sedan upp kondomen en bit, så att du vet åt vilket håll den ska rullas på.
  3. Personen som ska ha på kondomen ska ha stånd när den rullas på. Om penisen har förhud, dra tillbaka den.
  4. När du rullat på kondomen en liten bit (om penisen har förhud drar du upp den igen) trycker du försiktigt ut luften längst upp i kondomen. Sen fortsätter du att rulla på kondomen ner över hela penisen ända ner till penisroten. Hela kondomen ska rullas ut, även om det blir lite ”korvigt” längst ner.

Att ta av en kondom

  1. Efter samlaget bör du dra ut penis innan styvnaden avtagit. Håll runt kondomens ring när penis dras ut så att kondomen sitter kvar.
  2. Använd inte samma kondom två gånger.
  3. Släng kondomen i en soppåse. Spola inte ner den i toaletten. En kondom rymmer cirka 7 liter vatten, och kan orsaka stopp i vattenledningarna.